Stanje sa upravljanjem požarima na Kosovu

Stanje sa upravljanjem požarima na Kosovu

Napravljeno dana 08/09/2021

Ajvalija /Priština, 8. avgust 2021.

Na osnovu izveštaja koje je Operativni centar Agencije za upravljanje vanrednim situacijama (OC AUVS) primio iz sistema za komunikaciju u hitnim situacijama - OCHP (operativnih centara za hitne pozive) 112 (jedinstveni broj za hitne slucajeve) u poslednjih 24 sata, vatrogasno-spasilacke strukture u svim opštinama na Kosovu po svemu sudeci nose se sa situacijom na terenu.

Broj požara na celoj teritoriji zemlje se smanjuje, dok ozbiljna pretnja ostaje požar koji je izbio 5. avgusta 2021. godine u Novom Selu u opštini Vitina, gde je doticna opština angažovala sve svoje kapacitete na raspolaganju, a susedne opštine poput Gnjilana, Uroševca i Kamenice su na raspolaganju ukoliko bude bilo potrebno. Situacijom u Nacionalnom parku Prokletije u mestu Štupelj upravljaju lokalni kapaciteti.

U regionu Prištine, dva požara koja su izbila u naseljima Marigona i Bariljevo u opštini Priština u potpunosti su lokalizovana. Požar koji je izbio u selu Gornji Žabelj u opštini Glogovac lokalizovan je. Požari u selima Lugadžija i Vrševce u opštini Lipljan su lokalizovani. Požar u selu Hamidija u opštini Obilic´ je lokalizovan. Požar u selu Godance u opštini Štimlje je lokalizovan.

U regionu Prizren, požari u selima Mušnikovo i Ljubižda Has u opštini Prizren su ugašeni. Požari u selima Vrmnica i Pagaruša u opštini Mališevo su lokalizovani. Požar u selu Ratkovac u opštini Orahovec je u potpunosti ugašen. U opštini Dragaš nema požara, a u opštini Mamuša poljski požar je lokalizovan.

U Južnoj i Severnoj Mitrovici trenutno nema požara niti u jednoj od opština.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AUVS) u koordinaciji sa Operativnim centrom Ministarstvu unutrašnjih poslova prati situaciju 24 sata dnevno i koordiniše podršku na lokalnom nivou.

Tokom odgovora profesionalnih vatrogasno-spasilackih jedinica, prijavljene su neke telesne povrede vatrogasaca, na srecu koje nisu opasne po život. Agencija za upravljanje vanrednim situacijama apeluje na sve gradane Republike Kosovo na pojacan oprez u periodima porasta temperature, da izbegavaju paljenje vatre (bez strogog nadzora) i da prijave požare što je pre moguce liniji za hitne pozive 112.